FAQ om muldvarpe

Her finder du en række af de mest almindelige spørgsmål og svar om muldvarpe.

Hvad lever en muldvarp af?
Muldvarpen lever af regnorme, snegle, larver og insekter. Muldvarpen laver depoter nede under jorden, hvor den kan gemme bl.a. regnorme. Regnormene får bidt hovedet af, og mister dermed evnen til at kravle væk, men forbliver i live.
Læs mere

Hvor mange unger får en muldvarp?
Muldvarpen får typisk et kuld på 4-5 unger. Ungerne bor hos moderen indtil sidst på sommeren, hvor de flytter hjemmefra for at etablere deres eget gangsystem.
Læs mere

Hvor stor bliver en muldvarp?
Voksne muldvarpe bliver typisk ca. 15 cm lang og vejer et sted mellem 75-100 gram.
Læs mere

Hvor gammel bliver en muldvarp?
Muldvarpe kan blive op til ca. 6 år gamle, men gennemsnitsalderen ligger dog på omkring 3 år.
Læs mere

Hvor mange skud kan en muldvarp lave?
Antallet af muldvarpeskud afhænger bl.a. jordes hårdhed. Hårdere jo kræver at der flyttes mere jord, mens løsere jord, giver færre muldvarpeskud. En enkelt muldvarp kan sagtens lave 10-20 muldvarpeskud.
Læs mere

Hvor hurtigt graver en muldvarp?
En muldvarp kan grave op til 6 meter i timen. Starter den på et nyt gangsystem, kan den grave op mod 30 meter gang om dagen. Det svarer til at den flytter ca. 100 kg jord!

Er muldvarpen et skadedyr?
På grund af de kosmetiske skader som muldvarpen påfører haver og græsplæner, opfattes den af mange som et skadedyr. Læs mere om muldvarpen som skadedyr.

Findes der muldvarpe i hele Danmark?
Muldvarpe er udbredt i det meste af Danmark, med undtagelse af en række øer eks. Bornholm, Samsø og Læsø.
Læs mere

Hvor lange gange laver muldvarpen?
Længden varierer meget, men jo længere en muldvarp er uforstyrret, jo længere gangsystem vil den kunne grave. Der er registreret gangsystemer på op mod 200 meter.

Er muldvarpen blind?
Muldvarpen er ikke blind. Muldvarpen er dog tilpasset livet under jorden, og dens syn er derfor ikke særligt veludviklet. Muldvarpens lugtesans og følesans er derimod yderst udviklede, da den bruger disse i jagten på bytte.

Lever muldvarpe i kolonier?
Muldvarpen lever alene, og hanner og hunner mødes kun når det er parringssæson. Fanger du flere muldvarpe samme sted, vil det typisk være i denne sæson, når ungerne er store, eller når en ny muldvarp overtager et dødsbo fra en anden muldvarp.

Hvilke fjender har muldvarpen?
Ud over mennesket er muldvarpens fjender ugler, musvåger, grævlinge og ræve.

Får muldvarpen i vinterhi?
Muldvarpen sover ikke vinterhi, men er aktiv hele året rundt. Selv i frosthård jord, kan muldvarpen grave sine gange under jorden. Læs mere om muldvarpebekæmpelse om vinteren.

Kan jeg bekæmpe muldvarpe med gift?
Der findes forskellige muldvarpegifte som kan anvendes til bekæmpelse. Det kræves dog at man har licens til at anvende gift mod muldvarpe.
Læs mere

Hvor kan man købe muldvarpesakse?
Muldvarpesakse kan købes i de fleste byggemarkeder, havecentre og større supermarkeder. Her finder du oftest lidt forskellige sakse, som kan bruges til privat brug.
Køb muldvarpesaks her

Kan man være angst for muldvarpe?
Lider du af angst for muldvarpe, har du den fobi, der kaldes zemmifobi. Zemmifobi kan behandles med kognitiv træning.
Læs mere

Scroll to Top