Muldvarpeskud

Muldvarpeskuddet – den lille jordbunke, som er dukket op midt på den fine græsplæne. Det er faktisk det eneste synlige bevis på at du har fået muldvarpe i haven. Og var det ikke for den lille jordbunke, ville muldvarper og mennesker kunne leve fredeligt side om side.

Muldvarpeskud er selvfølgelig en nødvendighed for muldvarpen, da den skal af med den overskydende jord, når den graver sine gange under jorden. Jorden skubber den op på jordoverfladen, hvor det ligger sig i de velkendte bunker.

Under muldvarpeskuddet finder du muldvarpens gange. De kan strække sig i flere retninger, både tæt på jordoverfladen, men også dybere ned i jorden. Gangene kan blive meget lange, og der findes eksempler på gangsystemer på mere end 200 meter.

Under jorden findes også muldvarpens rede og forrådskamre. Redekammeret er typisk foret med blade og mos, og er lunere end de øvrige kamre. Muldvarpen laver også et antal forrådskamre, hvor den placerer regnorme, som den kan spise senere.

Hvor mange muldvarpeskud laver muldvarpen?

Antallet af muldvarpeskud vil variere meget, og afhænger bla. af jordens hårdhed i din have. En hård jord vil normalt medføre flere muldvarpeskud, mens en løsere jord giver færre skud.

I starten vil der kun være få skud, men lader du muldvarpen leve frit uden at bekæmpe den, vil den over tid sagtens kunne lave 10-20 skud eller mere.

Muldvarpeskuddets størrelse kan også variere en del. Normalt har de en størrelse af godt 10 cm i højden, men de kan findes op til en halv meters højde.

Muldvarpen kan grave op mod 6 meter i timen, og det vil give visse mængder jord den skal af med.

Slip af med muldvarpeskuddene

Muldvarpen er som sådan ikke et skadedyr, men de fleste vil finde det irriterende at få skud i deres græsplæne, og vil derfor bekæmpe muldvarpen og jævne skuddet.

Den mest effektive måde at slippe af med muldvarpen på er at sætte en fælde op i dens gang. Læs evt. vores guide: sådan fanger du muldvarpe i haven.

Du kan løbende jævne skuddene i plænen. Det gør det nemmere at se hvor muldvarpen senest har været aktiv.

Skuddet kan du jævne med en skovl, og hvis du vil have græs igen, kan du enten lade naturen gå sin gang, eller købe lidt græsfrø, som du strør ud på den jævne overflade.

Billeder af muldvarpeskud

Herunder finder du et par eksempler på muldvarpeskud. Se desuden billedgalleriet, for flere muldvarpeskud.

Perlerække af muldvarpeskud i græsplænen

Enkelt muldvarpeskud i have

Bekæmpelse af muldvarpeskuddene i plænen

Scroll to Top