Er muldvarpen et skadedyr?

Muldvarpen er som sådan ikke et skadedyr, da den ikke forvolder egentlig skade i din have.

Grunden til at mange opfatter muldvarpen som et skadedyr, er at den rent kosmetisk kan ødelægge en have eller en græsplæne. Muldvarpeskud er sjældent flotte på en fin grøn græsplæne, og jord og sten kan da også godt volde skade på eks. plæneklipperen.

Men helt grundlæggende forvolder muldvarpen ikke skade på planterne i din have.

For landbruget kan den genere en smule, da dens graveaktiviteter og gange i jordoverfladen, kan gøre skade på planterne. Mange muldvarpeskud kan også vanskeliggøre eks. grønthøstning.

Muldvarpen som nyttedyr

Kigger man på de positive sider ved muldvarpen, så er den i et vist omfang faktisk et nyttedyr. Muldvarpen er kødædende og spiser insekter og snegle. Muldvarpe elsker faktisk at spise små snegle, og kan tage lidt fra af ynglen af dræbersnegle. Den kan dog langt fra holde en hel bestand af dræbersnegle nede.

I de danske skove opfattes muldvarpen også som nyttedyr, da dens gange og jordsystemer skaber ventilation til træernes rødder.

Skadedyr eller nyttedyr

Får du muldvarpen i haven bør du gøre op med dig selv, om muldvarpen er et skadedyr eller et nyttedyr i din situation. Opfatter du den sm et nyttedyr, er der ingen grund til at bekæmpe den.

De fleste ser dog muldvarpen som en uvelkommen gæst i haven, og derfor kan muldvarpebekæmpelse være nødvendigt.

Scroll to Top